Kist Nedir?
Kistler etrafı epitelle çevrili içi hava veya sıvı dolu boşluklardır. İçindeki sıvı miktarının artması sonucu büyüme eğilimindedirler. kalıtımsal veya sonradan oluşabilirler. Doğumsal olan tipleri gelişim esnasında kemiklerde birleşim alanlarında artık kalan epitel kaynaklı iken , sonradan oluşanlar çeşitli sebeplerle dişlerin kök uçlarında oluşan enfeksiyonların büyümesi neticesi oluşurlar. Kistler genellikle iyi huylu oluşumlardır fakat bazen agresif yapıda da olabilirler. Tedavi öncesi ve sonrasında patolojik inceleme ile kistin karakteri belirlenerek tedavi sonrası kontroller ve takip önemlidir.
Kistler nasıl teşhis edilir?
Başlangıçta küçük oldukları için herhangi bir bulgu vermezler. Ağız içi veya dışında bazen de her iki alanda şişlikle ve ağrı ile belirti verir. Çok sinsi ve sessiz geliştikleri için belirti verdiği esnada kistler genellikle çok büyük boyutlara ulaşmıştır. Küçük boyutlarda teşhis ancak hastadan genel diş kontrollerinde alınacak radyografiler ile konulabilir.
Kistler nasıl tedavi edilir?
Kistlerin bulunduğu bölge, hastanın yaşı ve kistin tipine göre çeşitli tedavi biçimleri vardır. Genellikle enükleasyon denilen kistin cerrahi olarak tam biçimde çıkarılması tercih edilir. Kistin çene kemiğinde oluşturduğu defektin büyüklüğüne göre oluşacak boşluk kişinin kendi vücudundan bir bölgeden alınacak kemik dokusuyla ya da çeşitli yöntemlerle elde edilen yapay veya doğal kemik tozları ve blokları ile onarılabilir. Marsüpyalizasyon denilen kistin kısmi çıkarılması ve ağız boşluğu ile birleştirilmesi de uygun durumlarda tedavi seçenekleri içerisindedir.
KistlerTedavi edilmezler ise ne olur?
Başlangıçta küçük hacimlidirler fakat sonradan tedavi edilmezler ise etrafında rahat gelişebileceği dokuları iterek büyür ve bu esnada çene kemiğini yok eder, yumuşak dokulara yayılarak yüz bölgesinde ağrılı şişliklere yol açar. Sinüs ve burun tabanı gibi boşlukları, komşuluğundaki dişleri, alt çenede sinir dokusunu içine alarak uyuşukluğa sebebiyet verebilir.
Tümör nedir ve nasıl tedavi edilir?
Tümörler iyi veya kötü huylu olabilen, sert veya yumuşak dokudan gelişebilen yüzeyde el ile hissedilebilen şişliklerin genel adıdır. Ağızda bu tip yara veya sişliklerin hissedildiği anda hemen bir Çene Cerrahına başvurulması gereklidir. Erken teşhis tedavi başarısında son derece önemlidir. Tümörlerin tedavisi genellikle cerrahi olarak çıkarmaktır, iyi huylu olan tipler cerrahi sonrası genellikle nüks etmez fakat hastanın kontrol altında tutulması gereklidir. Kötü huylu olanlarda ise tedavi seçenekleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapiyi içerir, bunlar tek tek veya bazen birkaçı ve bazı zaman hepsi belirli sırayla uygulanabilir.